Tuulivoimalla tuotettiin kaikista Suomen sähköntuotantomuodoista toiseksi eniten sähköä viime vuonna. Tuulivoiman osuus sähköntuotannosta kasvoi vuoden aikana reilusti ja ohitti toisena pitkään olleen vesivoiman. Koko vuoden sähkönkulutuksesta tuulivoimalla katettiin jo 24 prosenttia. Myös aurinkovoiman osuus on kasvanut merkittävästi ja teollisen aurinkovoiman rakentaminen alkaa näkyä sähköntuotannon tilastoissa.
Tuulivoimalla tuotettiin viime vuoden aikana 19,8 terawattituntia (TWh) sähköä, mikä nostaa sen ydinvoiman jälkeen Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotannon muodoksi. Sähkönkulutuksesta katettiin tuulivoimalla 24 prosenttia ja sähköntuotannosta 25 prosenttia. Myös aurinkovoiman osuus sähkönkulutuksessa ja -tuotannossa alkaa näkyä Suomen sähköjärjestelmässä. Viime vuonna aurinkovoimaa tuotettiin 1,1 TWh ja sen osuus sähkönkulutuksesta ja -tuotannosta oli 1,4 prosenttia.
Tuulivoima on tällä hetkellä Suomen nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto, jota on rakennettu jo vuodesta 2019 lähtien markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea. Kaikesta Suomen tuulivoimasta on rakennettu ilman tukea 70 prosenttia.
”Tuulivoiman etuna on markkinaehtoisen ja päästöttömän sähköntuotannon lisäksi sen nopea kasvupotentiaali: mitään muuta sähköntuotantoa ei ole toistaiseksi pystytty rakentamaan Suomeen näin nopeasti. Vihreän siirtymän suuret teolliset investoinnit, kuten vetyinvestoinnit, tarvitsevat merkittävän määrän puhdasta sähköä, jonka tuulivoima pystyy tällä hetkellä ainoana tuotantomuotona tarjoamaan nopeassa aikaikkunassa”, kommentoi Suomen uusiutuvien toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
Tuulivoiman nopeaa kasvua on myös pitkälti kiittäminen siitä, että Suomi on sähkön suhteen omavarainen. Koko energiajärjestelmän tasolla omavaraisuuteen tai ilmastoneutraaliuteen on kuitenkin vielä matkaa.
”Tuulivoima on myös kokonaisuudessaan puhtaamman ja kestävämmän energiajärjestelmän merkittävä ajuri. Muun muassa vetytalouden mahdollistajana tuulivoima tarjoaa ratkaisuja teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen irtautumiseen fossiilisista polttoaineista. Alan toimintaympäristöön ei tule nyt tehdä investointeja heikentäviä toimenpiteitä, mikäli tuulivoiman kasvu ja vihreän siirtymän edistyminen halutaan Suomessa taata”, Mikkonen painottaa.