Aurinkovoima

Lue aurinkovoimatuotannosta, sen kustannuksista ja ympäristövaikutuksista sekä aurinkovoimahankkeen hankekehityksestä.

Aurinkovoimahankkeen hankekehitys

Aurinkovoimala tarvitsee maa-alueen ja rakennusluvan sekä verkkoliitynnän. Tarkempi luvitusprosessi määräytyy hankekohtaisesti. Verkon kapasiteetin ja liitynnän ehdot määrittelee verkkoyhtiö. Aurinkovoimahankkeen kokonaiskesto sopivan alueen kartoittamisesta tuotannon aloittamiseen on noin kolmesta viiteen vuotta, joskin eroja hankkeiden välillä on huomattavasti.

Aurinkovoimahanke lähtee liikkeelle sopivan alueen etsinnästä. Hankkeen suunnittelu edellyttää hankealueen hallintaa, joka voidaan saavuttaa joko alueen omistuksen tai maanvuokran kautta. Aluetta arvioidessa huomioidaan mm. alueen auringonsäteily, voimassa olevat kaavat, kunnan suhtautuminen, alueen koko ja rakennettavuus sekä sähköverkkoliitännän etäisyys. Kun soveltuva alue löydetään, neuvotellaan maanomistajien kanssa maan vuokraamisesta. Maanvuokrasopimuksilla varmistetaan alueen hallinta.

Aurinkovoimahankkeen vaatimat luvat ja mahdollinen kaavoitus riippuvat hankkeen koosta ja sijainnista. Ennen aurinkovoimahankkeen luvitusta tulee paikalliselta ELY-keskukselta selvittää, tarvitaanko hankkeessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). Maankäytöllisesti aurinkovoimahanke edellyttää tavallisesti suunnittelutarveratkaisua (STR), joka toimii perusteena hankkeen rakennusluvalle. STR:n lisäksi tarvitaan poikkeuslupa, mikäli alueella on voimassa oleva yleiskaava, jossa aluetta ei ole määritetty aurinkovoimatuotannon mahdollistavin merkinnöin. Suurissa, tai asemakaavoitetulle alueelle tai sen oheen sijoittuvissa hankkeissa, myös asemakaava saattaa olla tarpeen. Aurinkovoimala vaatii lisäksi rakennus- tai toimenpidelupaa (1.1.2025 alkaen sovellettavassa rakentamislaissa (751/2023) on jäljellä enää yksi lupatyyppi: rakentamislupa). Myös muut luvat, kuten vesilain (587/2011) ja luonnonsuojelulain (9/2023) mukaiset poikkeamisluvat voivat joissakin tilanteissa olla tarpeen.

Sähköverkkoliitäntä järjestetään tekemällä verkonhaltijan kanssa liittymissopimus ja verkkopalvelusopimus. Mikäli verkkoliityntäpiste ei ole hankealueen välittömässä läheisyydessä, rakennetaan aurinkovoimalan ja verkkoliityntäpisteen välille joko maakaapeli tai liittymisjohto. Mikäli liittymisjohdon jännite on 110 kV tai suurempi, vaatii johto hankelupaa Energiavirastolta.

Lupaprosessin loppupuolella tai sen valmistuttua tehdään lopulliset tekniset suunnitelmat ja komponenttien valinnat, sekä suunnitellaan hankkeen rahoitus ja valmistellaan hanke investointipäätöstä varten.

Siirry takaisin sivun alkuun