Aurinkovoima

Lue aurinkovoimatuotannosta, sen kustannuksista ja ympäristövaikutuksista sekä aurinkovoimahankkeen hankekehityksestä.

Miksi aurinkovoimaa

Aurinkovoima on puhtaasti tuotettua kotimaista sähköä: se vahvistaa energiaomavaraisuutta, edistää yhteiskunnan irtautumista ulkomaisesta fossiilienergiasta, vauhdittaa sähköistymistä yhdessä tuulivoiman kanssa, sekä tuo työtä ja tuloja Suomeen.

Aurinkovoima on hyvä lisä Suomen ja Euroopan energiapalettiin, sillä se on edullinen ja helposti skaalautuva tapa tuottaa uusiutuvaa sähköä. Koko maailman energiapaletissa aurinkovoiman kokoluokka ja merkitys on valtava, suurempi kuin tuulivoiman.

Aurinkovoima ja tuulivoima tukevat toisiaan. Aurinkovoima tuottaa tasaisesti sähköä kevättalvesta pitkälle syksyyn saakka, ja siten tasapainottaa uusiutuvan sähkön tuotantoa erityisesti kevään ja kesän tuulettomina päivinä. Näin aurinkovoima vakauttaa sekä sähkön hintaa että sähköjärjestelmää.

Erityisesti rakennusvaiheessa aurinkovoimalla on merkittävä työllistävä vaikutus. Aurinkovoimalan rakentaminen on työvoimaintensiivistä ja luo suuria mahdollisuuksia suomalaisille urakoitsijoille. Isommassa mittakaavassa aurinkovoiman työllistävä vaikutus ulottuu huomattavasti yksittäisiä aurinkovoimaloita kauemmas: puhdas ja edullinen energiantuotanto mahdollistaa paljon sähköä kuluttavien teollisten investointien saapumisen Suomeen.

Aurinkovoimaa voidaan rakentaa alueille, jotka eivät sovellu muuhun käyttöön. Suomessa aurinkovoimaloita on mahdollista sijoittaa esimerkiksi vanhoille kaatopaikoille, entisille turvetuotantoalueille tai maatalouskäytöstä poistuneille alueille. Näin myös maanomistajat voivat ansaita tasaista tuloa vuokraamalla osan maistaan aurinkovoiman käyttöön. Myös kunnat hyötyvät aurinkovoimasta kiinteistöveron muodossa.

Tuotantovaiheessa aurinkovoiman maisemavaikutus on vain paikallinen, ja aurinkovoimalan maisemointi onnistuu verrattain yksinkertaisesti. Aurinkopaneeleista ei lähde melua, eikä tuotannon aikana synny päästöjä. Biodiversiteetti alueella voi parantuakin, sillä niitty- ja paahdekasvit soveltuvat kasvamaan hyvin aurinkovoimala-alueella.

Uusia ja vauhdilla kehittyviä käytäntöjä nähdään aurinkovoiman ja maatalouden yhteensovittamisessa (ns. ”agri-solar”). Suomessa on jo aurinkopuistoja, joissa kesäisin laiduntaa lampaita. Lampaat pitävät aurinkovoimalan kasvillisuuden kurissa ja toisaalta aurinkopaneelit tarjoavat eläimille suojaa.

Aurinkovoima on konkreettinen askel kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Se vähentää Suomen riippuvuutta ulkomaisesta fossiilisesta energiasta ja vauhdittaa yhteiskunnan sähköistymistä. Omavarainen ja hajautettu energiantuotanto tukee Suomen huoltovarmuutta.

Siirry takaisin sivun alkuun