Aurinkovoima

Lue aurinkovoimatuotannosta, sen kustannuksista ja ympäristövaikutuksista sekä aurinkovoimahankkeen hankekehityksestä.

Aurinkovoiman kustannukset

Aurinkovoimahankkeen kehittäminen ja luvittaminen sekä maanhankinta vaativat jo pääomaa, mutta hankkeen suurimmat kustannukset liittyvät materiaalien hankintaan ja rakennustöihin. Aurinkopaneelien ja invertterien hinnan lisäksi asennusympäristöllä on huomattava vaikutus hankkeen kustannuksiin. Ympäristö ja maan muodot määrittelevät paneelien asennustavan ja tarvittavien työtuntien määrän.

Verkkoon liittyminen on myös merkittävä voimalaitoksen kustannustekijä: verkkoliitynnän jännite, etäisyys ja toteutustapa vaikuttavat suoraan verkkoliitynnän kustannuksiin. Hybridihankkeissa – eli aurinko- ja tuulivoiman sekä mahdollisten energiavarastojen yhdistämisessä – voidaan saavuttaa synergiaetuja myös kustannuspuolella. Hybridihankkeissa hyödynnetään yhteistä infrastruktuuria, minkä myötä voidaan säästää kokonaiskustannuksissa.

Rakennusvaiheen päätyttyä aurinkovoiman tuotantokustannukset ovat maltilliset, sillä auringon säteily on ilmainen energianlähde, jota ei tarvitse kuljettaa voimalaitokselle ja paneelit kestävät aikaa varsin hyvin. Tuotantokustannuksiin kuuluvat mahdollisen maavuokran lisäksi tekniset tarkastukset ja huollot sekä alueen ylläpitokustannukset.

Siirry takaisin sivun alkuun