Nätverket för vindkraftskommuner i Finland har valt ett nytt presidium för nätverkets andra tvåårsperiod. Nätverket föddes ur kommunernas behov av att utbyta erfarenheter och kunskap. Det är viktigt för nätverket att se till att kommunernas röst hörs i utvecklingen av vindkraftsregleringen och även att främja en jämnare utveckling av vindkraften i hela Finland. Kommunerna ser att tryggandet av förutsättningarna för vindkraftsbyggande i kommunerna spelar en viktig roll när det gäller att locka nya industriella projekt för ren omställning till Finland i en mycket konkurrensutsatt miljö.
Nätverket för vindkraftskommuner är ett informellt forum för kommundirektörer vars kommuner redan har byggt vindkraft eller åtminstone har börjat planera sitt första vindkraftsprojekt.
”Nätverket har nu varit verksamt i ett par år. Det startades på kommunernas initiativ och har funnit sin plats och sin roll. I nätverket lär vi oss, utbyter erfarenheter och håller oss uppdaterade i vindkraftsfrågor. Vindkraften spelar en stor roll i många kommuner, både vad gäller markanvändning, livskraft och fastighetsskatteintäkter. Det är viktigt med kollegialt stöd från andra kommunledare”, säger Marjukka Manninen, kommundirektör i Ijo, som har valts till ordförande för nätverket för den kommande tvåårsperioden.
Utöver ordföranden har nätverket fyra vice ordförande. Valet av ordförande har gjorts med tanke på den regionala täckningen. ”Vindkraftsutbyggnaden är för närvarande starkt koncentrerad till västra Finland, men särskilt under de senaste åren har det också byggts projekt i inlandet. Främjandet av vindkraft i östra Finland står högt på nätverkets agenda, eftersom en jämnare fördelning av vindkraft ligger i allas intresse, även i befintliga vindkraftssamhällen”, säger Markus Vesterinen, vice ordförande för nätverket och näringslivschef i Pieksämäki, som representerar stadsdirektören i Pieksämäki i nätverket.
Trots att över 8.200 MW vindkraft redan har byggts förändras verksamhetsmiljön ständigt, bland annat när det gäller reglering. I regeringsprogrammet nämns bland annat införandet av en nationell avståndsreglering mellan vindkraft och bostadsområden. ”Vår uppfattning, som kommuner med erfarenhet av vindkraft, är att kommunerna har den bästa kompetensen på det här området. Vi kan vårt område och vi planerar markanvändningen även i övrigt. Riktlinjerna för ljudmodullering fungerar och ger ett bra ramverk för kommunerna att fatta sina egna beslut. Det är också viktigt att se till att beslut om lokal energi fattas av den lokala demokratin i kommunerna och att beslutanderätten inte begränsas uppifrån”, säger Tarja Hosiasluoma, kommundirektör i Karvia.
Den finländska modellen med fastighetsskatt för vindkraft, där kommunen får full nytta av intäkterna från fastighetsskatten, får beröm i vindkraftskommunerna. ”Vindkraft är inte harmlöst, det har sina för- och nackdelar ur kommunens synvinkel, precis som alla andra byggnationer. Livskraft och fastighetsskatteintäkter är skälen till planläggning som tillåter vindkraft. Det är oerhört viktigt att Finland håller fast vid denna goda modell, som Sverige nu har kopierat. Det handlar inte bara om vindkraft, utan även om solkraft och vattenkraft”, säger Mika Simoska, kommundirektör i Tervola och en av nätverkets vice ordförande.
Att behålla fastighetsskatten som en förmån för kommunerna handlar mer om framtiden för den nationella ekonomin, betonar Mila Segervall, stadsdirektör i Kristinstad: ”Ren energi lockar till sig nya, elintensiva industriinvesteringar. Finland har inte kapacitet att locka till sig dessa miljardinvesteringar med subventioner, så vårt trumfkort är just tillgången till ren energi och potentialen att öka den. Så låt oss ta hand om investeringsmiljön genom att se till att kommunerna är motiverade att investera i energiprojekt!”
Ordförandeskap för Finlands vindkraftskommuner 2025-2027:
Ordförande Marjukka Manninen, Ijo (vice ordförande under föregående mandatperiod)
Vice ordförande Tarja Hosiasluoma, Karvi
Vice ordförande Mila Segervall, Kristinestad
Vice ordförande Mika Simoska, Tervola
Vice ordförande Markus Vesterinen, Pieksämäki
Ytterligare information
Ordförande Marjukka Manninen, kommundirektör i Ijo kommun, marjukka@manninen@ii.fi, tel. 050 390 0066
Vice ordförande Tarja Hosiasluoma, kommundirektör i Karvi kommun, tarja.hosiasluoma@karvia.fi, tfn. 040 022 1900
Vice ordförande Mila Segervall, stadsdirektör i Kristinestad, mila.segervall@krs.fi, tfn. 040 525 8523
Vice ordförande Mika Simoska, kommundirektör i Tervola kommun, mika.simoska@tervola.fi, tfn. 040 506 2928
Vice ordförande Markus Vesterinen, näringslivsdirektör Pieksämäki stad, markus.vesterinen@pieksamaki.fi, tfn. 044 7995577
Vindkraftskommunernas nätverk Vindkraftskommunernas nätverk grundades 2022 av sexton kommundirektörer. Nätverkets gemensamma mål är att dela kunskap och god praxis mellan kommuner, att korrigera missuppfattningar och även att främja lösningar för en jämnare fördelning av vindkraftsinvesteringar i Finland. I diskussionsforumet deltar främst kommundirektörer från cirka 150 kommuner i Finland där vindkraft redan har byggts eller där planeringen för det första vindkraftsprojektet åtminstone har påbörjats. Solenergikommunerna har sitt eget liknande nätverk. Finlands förnybara rf fungerar som facilitator för nätverken på kommunernas begäran.