Teollisen aurinkovoiman rakentaminen on alkanut Suomessa nopeasti ja ala on kokenut parin vuoden aikana kasvupyrähdyksen niin kapasiteetiltaan kuin hankemäärältään. Tällä hetkellä aurinkovoimaa tuotetaan yli kahdessakymmenessä suomalaisessa kunnassa ja teollisen aurinkovoiman kokonaiskapasiteetti on reilu 120 megawattia.
Teollista, eli teholtaan yli yhden megawatin, aurinkovoimaa on rakennettu Suomeen isommassa mittaluokassa nyt noin kahden vuoden ajan. Vuoden 2024 lopussa teollisen kokoluokan aurinkovoimaa oli tuotannossa reilu 120 megawattia ja tästä lähes puolet, eli hieman alle 60 megawattia, valmistui vuonna 2024. Aurinkovoimaa tuotetaan nyt jo yli 20 suomalaisessa kunnassa, tällä hetkellä suurin tuotannossa oleva aurinkovoimala (32 megawattia) sijaitsee Rauman Lakarissa.
Tulevina vuosina aurinkovoiman kasvu tulee kiihtymään Suomessa. Ensimmäiset suuret, yli 100 megawatin aurinkovoimalat, ovat parhaillaan rakenteilla tai luvitusvaiheessa. Näiden hankkeiden perusteella Suomen teollisen mittaluokan aurinkovoimakapasiteetti tulee nopeasti moninkertaistumaan. Fingridin ennusteiden mukaan aurinkovoimaloiden kapasiteetti voisi kasvaa 16 gigawattiin vuoteen 2035 mennessä.
”Suomessa on loistavat puitteet aurinkovoimatuotannolle. Auringon säteily on Suomen etelä- ja keskiosissa samaa luokkaa Pohjois-Saksan kanssa, ja Saksa puolestaan on Euroopan johtaja aurinkovoimassa. Suomen viileä ilmasto sopii aurinkovoimatuotantoon erinomaisesti, sillä aurinkopaneelien hyötysuhde on parempi viileässä. Lisäksi kiistaton kilpailuvalttimme on laaja maa-alue: tilaa riittää. Aurinkovoima soveltuu monenlaiseen ympäristöön ja myös heikomman maankäytöllisen arvon alueita, kuten vanhoja turvesoita, voidaan hyödyntää tuotantoon tehokkaasti. Suomi nähdäänkin kiinnostavana markkinana myös kansainvälisesti”, kertoo Suomen uusiutuvien edunvalvontapäällikkö Klaara Tapper.
Aurinkovoima ja tuulivoimatuotanto täydentävät hyvin toisiaan. Aurinkovoima tuottaa sähköä erityisesti kesäkuukausina ja päivänvalon aikaan, kun taas tuulivoiman tuotanto on suurinta talvella. Aurinko- ja tuulivoimaa voidaan rakentaa samalle alueelle niin, että pystytään hyödyntämään yhteistä infraa, kuten huoltoteitä ja liityntäjohtoa, ja alueellinen tuotanto tasaantuu.