Valtioneuvoston on yleisistunnossaan 3.10. päättänyt antaa eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi merituulivoimasta talousvyöhykkeellä. Suomen uusiutuvat näkee asian etenemisen positiivisena ja toivoo sujuvaa eduskuntakäsittelyä. Sujuva eteneminen mahdollistaa merituulivoima-alueiden kilpailutusten ripeän käynnistymisen, jolloin Suomi pääsee hyödyntämään merituulivoiman merkittävä kansalliset ja paikalliset talousvaikutukset.
Kotimaisen merituulivoimarakentamisen edistämisen kannalta valtioneuvoston antama esitys merituulivoimalaista on positiivinen edistysaskel. Pohjoismaisen kilpailutilanteen vuoksi olisi kuitenkin erittäin tärkeää, että lakiesitys etenee päätökseen nopealla aikataululla.
“Viime vuonna teettämämme selvityksen mukaan Suomessa keväällä 2023 suunnitteilla olleiden merituulivoimahankkeiden elinkaaren aikaiset työllisyysvaikutukset Suomeen voivat olla yli 200 000 henkilötyövuotta ja verovaikutukset 4,5 miljardia euroa. Saavuttaakseen tämän hyödyn on ensisijaisen tärkeää, että Suomessa päästään myös talousvyöhykkeen merituulivoimahankekehityksessä ja rakentamisessa nopeasti liikkeelle. Näin Suomessa päästään panostamaan myös kotimaisiin alihankintaketjuihin”, toteaa Suomen uusiutuvien toimitusjohtaja Anni Mikkonen.
Suomen uusiutuvat kannattaa yleisesti sitä, että kilpailutusten voittaja valitaan pääosin laadullisten kriteerien perusteella. Laadulliset tekijät voivat koskea tarjoajan kokemusta, taloudellista tilaa, osaamista ja muuta kykyä edistää hanketta, hankkeen ympäristövaikutuksia, hankkeen hyväksyttävyyden edistämistä, energiajärjestelmän joustavuuden edistämistä, turvallisuutta sekä EU-sääntelyn edellytettäviä asioita. Hyvin toteutettuina laadulliset kriteerit luovat aitoa eroa kilpailutukseen osallistuvien välille ja vahvistavat merituulivoiman vastuullista kehittämistä.
Merituulivoima vastaa Suomen kasvavaan sähkönkulutukseen
Merituulivoimalla on keskeinen rooli kotimaisessa puhtaan sähköntuotannon kasvussa ja ratkaiseva merkitys teollisuuden sähköistyessä ja vihreiden investointien houkuttelemisessa Suomeen. Merituulivoimalla on myös vahva valtakunnallinen hyväksyttävyys. Suomen uusiutuvien tilaamaan vielä julkaisemattomaan kyselytutkimukseen vastanneista valtakunnallisista vaikuttajista 66 prosenttia kannattaa tuulivoiman rakentamista merelle.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin skenaarioissa on arvioitu, että vuonna 2030 sähkön tuotanto ja kulutus voivat olla 50 prosenttia suuremmat kuin nykyään. Vuonna 2035 sähkön tuotanto ja -kulutus voivat olla jopa kaksikertaiset verrattuna nykytasoon. Yhteiskunnan sähköistyessä Suomessa etenevät etenkin datakeskusinvestoinnit ja kaukolämmön sähköistyminen.
Laki merituulivoimasta talousvyöhykkeellä pähkinänkuoressa
Merituulivoimalaki luo pelisäännöt merituulivoiman rakentamiselle Suomen talousvyöhykkeelle. Suomen talousvyöhykkeen merituulivoiman kilpailutusmallin mukaan valtioneuvosto tekee päätöksen kilpailutettavasta merialueesta. Valtioneuvosto päättää talousvyöhykkeellä sijaitsevan alueen ottamisesta merituulivoimakäyttöön ja kilpailuttamisesta työ- ja elinkeinoministeriön esittelystä. Kilpailutuksen järjestää Energiavirasto. Voittaja valitaan tarjotun hyödyntämismaksun ja laadullisten kriteerien perusteella. Kilpailutuksen voittaja voi hakea valtioneuvostolta hyödyntämislupaa.