Voimajohdon lunastus
Tuulivoiman ja muun sähköinfran käyttöönottoon tarvitaan sähkönsiirtolinjoja, jotka mahdollistavat sähkön saatavuuden kaikkialle Suomeen. Siirtolinjojen alle jäävästä maa-alasta maksetaan maanomistajalle lunastuslain mukainen korvaus.
Lunastuslaki linjaa, että lunastettavasta omaisuudesta on määrättävä omaisuuden käyvän hinnan mukainen täysi korvaus. Lunastetun metsämaan korvaukset vaihtelevat puuston määrän, laadun, iän ja sijainnin mukaan, maapohjan arvo on vain yksi ja yleensä pienin tekijä korvauksessa. Yleisimmin korvausmäärissä puhutaan tuhansista euroista, kun otetaan huomioon menetetyistä tulevaisuuden tuotoista ja muista haitoista saatava korvaus. Lisäksi maanomistaja saa puun myynnistä saatavan tulon itselleen.
Mistä lunastuskorvaus muodostuu?
Yleisellä tasolla lunastuslain mukainen täysi korvaus määrätään hankkeesta maanomistajalle aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Korvaus muodostuu kohteen-, vahingon- ja haitankorvauksesta. Metsämaalla korvausta määrätään maapohjan menetyksestä ja sen lisäksi vahingonkorvausta taimikon menetyksestä, ennen aikaisesta hakkuusta aiheutuvasta vahingosta sekä muista menetyksistä esimerkiksi hukkaan menneistä metsänparannustöistä.
Millaisista summista lunastuskorvauksissa puhutaan?
Metsämaapohjan arvo on muutamia satoja euroja hehtaarilta. Taimikon menetyksestä ja ennenaikaisen hakkuun vahingosta määrättävä korvaus, niin kutsuttu odotusarvolisä, voi olla arvoltaan useita tuhansia euroja hehtaarilta. Hankkeen vuoksi poistettavan puuston arvo taas voi olla arvoltaan jopa yli kymmenen tuhatta euroa hehtaarilta. Kokonaisuutena arvioiden lunastuskorvaus metsämaalla onkin keskimäärin ennemmin tuhansia kuin satoja euroja hehtaarilta.
Ennakkohaltuunottosopimuksella korkeampi korvaus
Maanomistaja ja voimajohdon rakentaja voivat sopia niin kutsutusta ennakkohaltuunottomenettelystä, jolloin maanomistaja saa lunastuskorvauksen korotettuna. Nykyisellä korkotasolla ennakkohaltuunoton kautta tehdyssä lunastusmenettelyssä maksettavat korkokulut- ja indeksikorotukset kasvattavat summaa osaltaan.
Tuulivoimaloiden alle jäävästä maasta maksetaan vuokraa
Tuulivoimalan alle jäävää maata ei lunasteta, vaan se aina vuokrataan. Voimajohtojen lunastusmenettely koskee kuitenkin myös tuulivoimahankkeita, sillä lunastusmenettely on voimajohdon luvitusmenettely.
Lähteet:
Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta, Finlex